Hosszúvíz – 25 fő

Megyünk a falu felé, kanyarog egy merészet az út, aztán csak az egyetlen utca, ami a falu, nem fáradunk el a cégéig. Házak jobbára csak az egyik oldalon vannak, a másikon kis nyaralók, méhkaptárok és a messzeség. És ennyi. Megszoktuk, hogy ennyi, hogy a szem ellegel bármeddig, az embert vállon ragadja a csend. Megszólítunk egy szilvamagozásban elmélyedt fiatal párt, kiderül, hogy a falu polgármester asszonyát találtuk meg véletlenül. Jön velünk utána, végig, mesél, a képviselő testület nem mehet el együtt, mert kiürül a falu. De nem is ezért, hanem mert egyszerűen nem hagyja magára a lakókat rövid időre sem. Sok az idős, figyelni kell rájuk, jár a falubusz hetente háromszor a szatyrokba tett pénztárcákkal és listákkal. Két házat külföldiek vettek meg, három családnak van autója, három fiatal család lakik és nagyon várják az új aktív embereket. Furcsa módon egy teniszpálya van a falu közepén, a kulcsért menni, vagy telefonálni kell. Ivett olyan fiatal és nyitott, tele gondossággal és lelkesedéssel. Mindenkiről tud és jól értesült a lehetőségekről, amivel a család méretű település egy kicsit élőbb és szebb lehetne. Van eladó ház 5-6 millió forintért, ami azonnal költözhető. Még átjön velünk a közeli puszta lakóihoz, ahol lelkileg kicsit térdre rogyunk – megírom később. Mondtam búcsúzóul, hogy neki biztosan sikerülni fog…

Séta a faluban

Közelben levő városok:
Marcali: 12,4 km
Kaposvár: 43,9 km
Nagykanizsa: 59,9 km

Kinek ajánljuk?
Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba, falusi vendéglátásba kezdenének. Eljárhatnának közösen piacra, értéket teremtve a helyi élelmiszernek. Elláthatnának a közelben éttermeket, közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel. Szervezhetnének egy jól működő bevásárló közösséget valamelyik közeli nagyvárosban.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
A falu honlapja
Facebook oldaluk nincs/nem találtam

Civil szervezetek a környéken:
Kaposvári Éléstár Egyesület
Nézzétek meg, mennyi termék értékesítési lehetőség van a környéken:
Ráksi Porta helyi termelői piac – aktív, értékes kezdeményezés, fogadnak termelőket!
Zicsi Szorgos Kezek Szociális Szövetkezet – ide is lehet termelőként csatlakozni
Néhány termelői piac

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Hosszúvíz – 25 fő

 1. Túl régi cikk. Alaposan szépít…Egykori cseh földről másod-települt sváb falu. Fényképei történelmiek, több házat már elbontottak. Vegetál. Már nincsen egységes utcaképe sem. A csak 25 lakosnak önkormányzata van. Egykor tehénből is több száza volt. Cserfekfés majorja 300 lakosából egy tucatnyi él ott. A templom eladva, elárvulva. Az egykori könyvtárból, orvosi rendelőből lett az önkormányzat (felújított) háza. 2006-ig járt sínbusz (Brmot, Bzmot) Mesztegnyőre (az állomás Hoisszúvízez közel.) , Manapság a külkönben elegáns távolsági Volán busz fakultatívan sem áll meg a hosszúvízi elágazásnál. Budapestről 3,5 óra, 200 km. Autó nélkül meg vagy “lőve”.. Társasházamnak pl. Buda-Lágymányoson 90 lakása van és “csak” közös képviselője…Nagy akácos zárja le a zsákfalut, erdei útja gödrös, pocsolyás. Vadásztársaság van. Eget nézni kirándulnak az érdeklődők olykor. Mert városon fény-szennyeződés van, de itgt az istgenadta élg még a régi (13,5 milliáérd éves.) A mezők ugyan porosak, de csak szántáskor. Nem elégszer szúnyog-irtanak évente. És még sincs jogállamunk a Nyugat (EU) szerint. Sic !

  • Tisztelt Uram,a cikk 2016-os, az olyan régen volt?A fényképek akkor készültek, nem lett bontva épület azóta, csak javítva. Tehén most is van a falu határában 2 gazdálkodó jóvoltából.
   Könyvtára a mai napig van, látogatható. A mai önkormányzat épülete az 1950-es évek elején épült tanácsháznak társadalmi munkával ( ennek avatásáról képet is tudnék mutatni) .
   A volán busz napi 3x jár a faluba. Igaz ,Bp-ről tényleg nehézkes az ide jutás autó nélkül.
   Nem tudom mikor sétált végig a falun,hogy csak az eget lehet látni az akácoserdőben.Mivel az erdő nem akácos, de tele van vadakkal. amik előszeretettel sétálnak akár a falu utcáján is. A közeli erdőben túrautak vannak, talán nem csak az ég látványa miatt.
   De térjünk vissza a falura. 2021. január: 14 év alatti gyerek 10 él itt, Cserfekvésen 4. Szüleik itt szeretnék Őket felnevelni. Ha a falu ingatlantulajdonosai ( köztük én is) felelősségteljesen gondját viselnék ingatlanjaiknak,tovább maradhatna kis falunk élhető. Egyre több pihenni vágyó ember keresi fel, ami reményt adhat arra, hogy megmaradhasson. Tisztelettel: Máté Zoltánné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.