Iborfia – 9 fő

Utólag gondolkodtam, hogy a 18 zalai település közül, amit végigjártunk, melyikbe mennék szívesen. Nehéz volt választani, de az első számú szívem csücske Iborfia lett, a maga 9 fő lakójával. Ha belegondolunk, egy kisebb család szülőkkel, gyerekekkel, nagymamákkal, nagypapákkal…

Megejtő és megható volt megérkezni a faluba, bennünk a kíváncsiság, vajon milyen lehet egy ilyen kis lélekszámú település. Valahogy tapintani lehetett a levegőben azt a jó értelemben vett puha magányt, ami a kis népsűrűségből származhat, talán… gyönyörű a falu fekvése, lankás dombok között, az egyetlen utcáról mesebeli kilátás nyílik a völgyre.
A falu központja konkrétan egy telefonfülke és egy postaláda, van harangláb is, tehát ők két csatornán is tudnak kommunikálni a feljebbvalókkal. Készültem meghúzni a harangot – nem lett volna gyakorlati akadálya – de mégis visszaejtettem a kötelet. Valahogy illetlenségnek éreztem volna bármi hangot gerjeszteni ebben a harapnivaló csendben. Sehol senki, se az utcán, se a kertekben. Később egy bácsi jött le az úton, tojással és zsemleszínű kutyával (pont ő volt, akiről a Sokszínű Vidék is írt nemrég). Suttogva beszélgettünk, amikor kérdeztem, hogy tényleg kilencen laknak-e, még halkabban mondta: – még annyian se!
Gyönyörű tégla házat láttunk elhagyva, kis ráfordítással lakható lenne. De nem is ekkor ment le bennem a roló, hogy mekkora értékek hevernek gazdátlanul. Hanem amikor megláttam a téglából épített gyümölcsaszaló házikót. Körbejártam, mire rájöttem, mi az. Kis fakkok, tyúknak kicsi. Aztán kihúztam egy tálcát, szintén fából, rajta az ott felejtett meggymagok… hát, most is könnybe lábadok! Tökéletes állapotban, magányosan.
A forgalomról csak annyit: szép kis virág nőtt ki az aszfalton. Konkrét eladó házat nem láttunk, de ha érezni akarjátok, miről szól az, milyen, ha egy falunak életre van szüksége, látogassátok meg Iborfiát. Van egy horgásztavuk is, az nekünk kimaradt.

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Lenti: 23,9 km
Zalaegerszeg: 19,6 km
Körmend: 43,1 km

Kinek ajánljuk?
Fiataloknak, akik agglomerációs térségként használhatnák a falut.
Borászattal foglalkozóknak.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk nincs, a falu hársfáinak nyitottak oldalt

Ingatlanvásárlás:
Érdemes személyesen ellátogatni egy kirándulás alkalmával, mindig több az információ és jobbak az árak 🙂

5 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Iborfia – 9 fő

 1. Kezdem a statisztikával:
  Ingatlanok száma 17, a lakosság lélekszáma 8 fő.
  Bűnesetek száma: 2004-2005-2006: 1-1-1, 2007- 0!
  A 2011-es népszámláláskor a település lakóiból hét fő magyarnak, egy fő német nemzetiségi kötődésűnek vallotta magát. 2015-ben egy osztrák hölgy élt Iborfián. (wiki)
  Két eladó ingatlanról tudok, az egyiket 5 millió Ft-ért (http://www.ingatlanklikk.hu/ingatlan/elado-csaladi-haz-iborfia/11489), a másikat 15 millió Ft-ért árulják.
  A Google street view segítségével végigsétálva az utcán, ennél több eladósorban lévő házat találunk, bár azok erősen felújításra, bontásra érettek. Ha csak logikusan gondolkodunk, 17 házban 8 fő él és Mo-on az átlag kettő fő/lakás.
  Ideális terület ökofalu, ökokultúra kialakítására, letelepedésre olyan korombeliek számára, akiket már nem vonz, sőt zavar a város zaja, mondhatnám úgy is, hogy elég öregek a csendhez, de még igencsak aktívak az élet minden terén.

  • Néhány napja látogattuk meg Iborfiát a feleségemmel.
   Szép fekvésű aprócska település, az embernek meglódul a fantáziája… aztán visszazökken a valóságba. Három dolog kellene ahhoz, hogy ide költözzünk…
   Vajon milyen bűnesetek történhettek ebben a paradicsomban?

 2. A felújitásba ha ott venne az ember házat,hogy oldható meg? Vannak e szakemberek.Milyen munkalehetősègek vannak a környèken.Illetve Szakiskolák gimnázium a gyereknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.