Litka – 34 fő

Zsákfalu, a falu vége tábla rövid úton földútba, majd legelőbe torkollik. Itt is folytatódott az az érzés, hogy Abaúj falvai meg nem érdemelt rangon állnak a közvélemény szerint. Úton a falu felé tágas-dombos határ, bent a faluban is olyan szellős, kellemesen tágas, nincs egymás aurájába lógás. Sok, látszólag magányos házat láttunk, eladó táblát egyiken sem. Két templom is van a faluban, a széles Fő utca két ága közt patak csordogál, hatalmas füves tér a két házsor között. Aztán… azok a vízszintesen lebegő pókhálók az üresen álló ház ablakán… a beton repedésének szaladása a parasztágy alatt… félve lopakodtunk be, úgy tűnik, ez a ház már menni készül. A disznóvályú ajtaja még üzemel. A falu felé Fáj településen vezet az út. csak érdekességként fotóztuk a falu táblát.
Emberek, mi lett az ásóval, a lapáttal, a kerti gumicsizmával? Megszöktek, megmásíthatatlanul? Vagy beültek a fotelba tévézni, netán a világhálón kelletik magukat? A legtöbb kertben fű van, egy házban láttunk lábasjószágot. El se merem képzelni, hol vásárolnak, amikor a bolt évek óta bezárt, busz pedig pl. Encsre napi egyszer megy, na jó, csütörtökön és ünnepnapon megy még egy. Ja, hogy autó… igen, ekkorát fejlődtünk. Ott a lehetőség, kincseink a föld alatt, az oszlopos parasztházakban az utazó is szívesen megszállna, ha valaki vállalkozna portát nyitni.

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Encs: 20,1 km
Szerencs: 46,4 km
Kassa (Sk): 50,5 km

Kicsit távolabbi nagyvárosok:
Miskolc: 58,3 km
Sárospatak: 63,3 km

Kinek ajánljuk?
Van a közelben bevásárló közösség, rengeteg termelői piac, oda is érdemes becsatlakozni termelőként. A szervezetek, akik ilyen kezdeményezéseket működtetnek, általában nagy tapasztalattal rendelkeznek és segítőkészek, érdemes hozzájuk fordulni!
Turizmusban gondolkodóknak, vagy akik megtermelt élelmiszert a helyi vendéglátással foglalkozóknak értékesítenék.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal a város honlapján
Facebook oldaluk

Civil szervezetek a környéken
Termelői piacok a megyében

Működő bevásárló közösségek, közösségi mezőgazdaságok a környéken:

Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség
Pásztortáska Baráti Kör/közösségi mezőgazdálkodás
Borsodi Kosár Kör

Az alábbi hozzászólás érkezett: “Litka – 34 fő

  1. A rézbőrűek learatják a termést?Lehet,hogy Borsodban ezért nincs kedve a magyarnak gazdálkodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.