Murga – 51 fő

Löszös partok között bújik meg a falu, még októberi langyosat lehel az idő. Beérve a faluba a löszfalba vájt pincéket látunk, mese jut eszembe, és hogy vajon használatban vannak-e még. Széles terek, sok régi tornácos sváb ház, a patakban nád buzogány van és békanyál. Négy párhuzamos utcából áll, fát aprítanak egy háznál, őszre beszántott kisebb földek és még zöldséget adó vetemény. Látok egy szép tornácosnál egy fiatalembert, szemben kertek, örömmel szállok ki az autóból, alátámasztja a sokszor vázolt lehetőséget, budapestiként költöztek a faluba, párja szülei jó pár évvel korábban. Próbálják a gazdálkodást, pár éven belül ebből szeretnének megélni. Meséli, még egy harmincas pár telepedett le nemrég, van kapcsolat, tervek, remélt jövő. Ilyenkor csillagosat gondolok, vezessen az ég minél több fiatalalt a saját élet felé, egyenek ételt csomagolt árucikk helyett, ha lesznek kicsik, szorítsanak ebihalat a markukba és őrizzék meg: az élet akkor forog, ha a két kezeddel teszel a földbe magot, ha érik, gondod van rá, ha éhes vagy, magadat táplálod és megtartod az élők közt a vidéket.

(Igaz, hogy a KSH adatbázis szerint 51 ember lakik, de a közelben jártunk és mivel megközelíti az 50 főt, meglátogattuk.)

Néhány házat megvett és szépen felújított egy városi értelmiségi házaspár. A hölgy történész, és írt is egy kis tanulmányt Murga történetéről, ami itt elérhető: http://real.mtak.hu/47838/1/Balogh_Margit_Murga_u.pdf

Séta a faluban

Kinek ajánljuk?
Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba kezdenének. Elláthatnának a közelben óvodákat, iskolai közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel.
Ha bevásárló közösséget szerveznél a környéken, itt találsz segítséget hozzá.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
A falu honlapja
A falu Facebook oldala

Városok a közelben:
Bonyhád: 23,2 km
Szekszárd: 28,3 km
Dombóvár 37,3 km
Paks: 48, 3 km

Az alábbi hozzászólás érkezett: “Murga – 51 fő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.