Perecse – 27 fő

„Kérdeztem a papot, lehet-e tévézni? Ő azt mondta, igen” – kezdte beszédét kedves idős néni kalauzunk. – Öten járunk már csak templomba, mind hetven felett, hát így a világunkkal, a templommal mi lesz?”

Két és fél fő lakik négyzetkilométerenként, ha képzeletben beteszem őket egy ekkora területre, biztos kiabálniuk kell, hogy meghallják egymást. A falu határában javában zajlott az almaszüret, jó volt látni a szorgos kezek munkálkodását a földeken. Zsákfalunak mondanám, a kivezető út inkább csak szekérrel járható. A település házai között itt is hatalmas ligetek és a Perecsei-patak, rendre csak az út egyik szélén vannak épületek. Először a tatárjárás előtti időben említik a falut, eladó táblát nem láttunk, de van sok üres ház és hozzá művelésre ácsingózó földek, a közelben szociális szövetkezetek, helyi termelői piacok és civil szervezetek is, akiktől lehetne segítséget kérni a termékek értékesítésében, vagy az elindulásban. Nem jellemző az állattartás, egy félénk bocival találkoztunk a falu végén. Fényképeztük a faluba vezető és az onnan kivezető utat, a domboldalra felgombostűzött tehéncsordával, szájtátós távlati képekkel. Igazán alkalmas helyszín vidékre költözni kedvkapásra! Utólag nézem, talán kevés lett a fotó, mentségünkre szóljon, lekötött az idős néni meghallgatása, fekete alapon fehér pöttyös otthonkájából ömlött a szó.

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Encs: 27,5 km
Kassa (Sk): 42,9 km
Rudabánya: 47,2 km

Kicsit távolabbi nagyvárosok:
Szerencs: 55,1 km
Miskolc: 58,3 km
Sárospatak: 61,1 km

Kinek ajánljuk?
Van a közelben bevásárló közösség, rengeteg termelői piac, oda is érdemes becsatlakozni termelőként. A szervezetek, akik ilyen kezdeményezéseket működtetnek, általában nagy tapasztalattal rendelkeznek és segítőkészek, érdemes hozzájuk fordulni!
Turizmusban gondolkodóknak, vagy akik megtermelt élelmiszert a helyi vendéglátással foglalkozóknak értékesítenék.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk

Civil szervezetek a környéken
Termelői piacok a megyében

Működő bevásárló közösségek, közösségi mezőgazdaságok a környéken:

Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség
Pásztortáska Baráti Kör/közösségi mezőgazdálkodás
Borsodi Kosár Kör

4 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Perecse – 27 fő

  1. Nagyon szívesen letelepednék,egy ilyen gyönyörű környéken.Szeretném,ha közelebbi tályékoztatást kaphatnék valakitől,hogyan kezdjek neki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.