Zalaszombatfa – 45 fő

Két eladó ház van, siessünk! Meg egy házaspár, útban az önellátás felé. Amikor ott jártunk, nem tudtam eldönteni, hogy dühös legyek-e, vagy örüljek annak, hogy a németek, osztrákok felvásárolják a házakat. Nem fog megmenekülni egy falu sem attól, ha a pár hétre idelátogat a gazda messziről, megiszik két kancsó bort a szépen kicsinosított házában. Mert a föld marad parlagon, nem kap tápanyagot, nem terem, nem élő.
Rekkenő hőség volt, az olvadó kocsitengely zsírjának szaga. Zalaszombatfán egy nagyon kedves házaspárral beszélgettünk kerítésre támasztott alkarral. Néztem az asszony kezét, gazdálkodni is kezdtek, tetszett, hogy az ujjbegyeken ott maradt a munka nyoma. Két éve költöztek a faluba Budapestről és az önellátást tűzték ki célul. Kecskesajtokkal foglalkoznak, megtaláljátok őket a Lenti termelői piacon! Egyébként pedig keramikusok, próbálnak több lábon állni. Felkutattam a blogjukat, szívmelengető. Nagy földek már nincsenek eladó sorban, nagygazdák kezében vannak, már csak 2 eladó ház van a faluban. De azért egy családnak elég 1 hektár, hogy tudjon termelni, cserélni. Megkeresni egy közeli nagyvárost és összefogva a többi termelővel bevinni áruját a piacra. Heti egyszer, közösen. Aztán jönnek majd a jó vevők, mert az emberek egyre éhesebbek lesznek az igazi táplálékra…
Gyönyörű helyen ebédeltünk, a keresztnél a keresztúton, itt ettem bicskával a krémtúrót.

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Lenti: 9,6 km
Őriszentpéter: 35,1 km
Zalaegerszeg: 49,7 km
Körmend: 53,9 km

Kinek ajánljuk?
Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba kezdenének. Eljárhatnának közösen piacra, értéket teremtve a helyi élelmiszernek. Elláthatnának a közelben éttermeket, közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk
A házaspár FB oldala mesés
A közelben működik a Borostyán Szociális Szövetkezet boltja
A Lenti termelői Piac
Őrségi Termelői Piac

Kell ennél több? 🙂

Ingatlanvásárlás:
Érdemes ellátogatni egy kirándulás alkalmával, van olyan pihentető, mint egy wellnessben eltöltött semmittevés, sőt! És személyesen jobban lehet tárgyalni is 🙂

3 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Zalaszombatfa – 45 fő

  1. Lehet szidni németet, osztrákot, de még mindig mentenek egy-egy összeroskadó ingatlant az enyészettől és általában hagyományörző módon, amire a helyieknek nincs anyagi lehetőségük. Egyre többet vanak itt, bekapcsolódnak a falu életébe stb. Egyelőre nem olyan a légkör az országban, hogy a fiatalok visszaköltözzenek, de erről sokat lehetne beszélni.
    Amúgy a kecskések és a keramikusok szerencsére két külön pár, mivel örülünk minden ideköltöző személynek. És a kecskéseknek (már csak voltak kecskések) pár napos fiúk van :).

    • Nekem is van pozitív tapasztalatom osztrákokkal – meglepő módon -, de sajna nem mindenki követi a hagyományörző felújítást 🙂 Őrségben kb ugyanez a helyzet. Ettől függetlenül üdvözlendő a hozzáállásuk, és persze a magyar ajkú népnek jobban örülnék. De hát, egyszer ez az idő is elmúlik.

  2. Én azt gondolom, nem pozitív, ha külföldi veszi meg a házat – és lehet, hogy nem mindenki osztja a véleményem. Az a tapasztalat, hogy nem fiatalok veszik meg a házat, hanem idősebbek, nyugdíj közelében állók. Nem aktív korúak, nem törekednek önellátásra, nem tartanak konyhakertet. Egyszerűen anyagilag használják gazdasági adottságainkat. Ha megvásárol egy házat és felújítja, és nincs örökös, többszörös áron tudná megvásárolni egy magyar ember, mint felújítás előtt. Ha összedől, a telket olcsóbban tudná megvenni egy fiatal magyar vidékre költöző. Nem vagyok híve a kultúrák keveredésének, hiszen attól AZ egy kultúra, hogy tiszta, felismerhető, egyedi, esszenciális. Tisztelem és örülök más kultúráknak, jó megismerni azokat. De ez Magyarország, a magyar emberek országa, elsősorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.