Égerszög – 50 fő

Patak szalad végig a falun, nem is egy útja van, a település közepén kettéválik és folytatja titkos küldetését. Az utat a Google autó ott járta óta felújították, a fotóinkon látszik is, megszűnt a tengelyszaggató minőség. Bájos házak és bájos emberek, van egy boltocska is, ha vártunk volna kicsit, be is mehettünk volna. Sorban szépülnek a perkupai stílusú, eredeti állapotban megmaradt, 19. század végén épült házak, mellette kőház, aszter, gyönyörű rend, és ismét patak – Provence-ban érzem magam. Kicsikét vissza kell tanulnunk magunkat közelebb a természeteshez, nekifeszülni újra a földek szerszámainak, legalább egy nagy részt visszakaparintani magunknak abból, ami odalett. Hogy az étel nagyon-nagyon fontos, nem lehet a dobozáruházak kosarába mindenféle csomagoltat beledobálni következmények nélkül. Talán azért van, mert nem látjuk, mi történik odabent a szervezetben.
Látogassatok el ide is, ajánlom útkeresésre, letelepedésre. Tegyetek egy kört a szívetekben…

(Most egy időre a falvaktól elbúcsúzunk, elfogyott a bejárt anyag, tavasszal, ha zöldül a vidék, folytatjuk! Addig összeülünk kis csapatunkkal és tervezzük a továbbiakat.)

Séta a faluban

Közelben levő városok:
Rudabánya: 11,4 km
Szendrő: 16,8 km
Kazincbarcika: 29,4 km

Kicsit távolabbi nagyvárosok:
Ózd: 47,4 km
Miskolc: 50 km
Rozsnyó (Sk): 54 km
Encs: 65,4 km

Kinek ajánljuk?
Turizmusban gondolkodóknak, vagy akik megtermelt élelmiszert a helyi vendéglátással foglalkozóknak árusítanák.
Van a megyében két erős civil szervezet, bevásárló közösség, rengeteg termelői piac, oda is érdemes becsatlakozni termelőként. A szervezetek, akik ilyen kezdeményezéseket működtetnek, általában nagy tapasztalattal rendelkeznek és segítőkészek, érdemes hozzájuk fordulni!

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk nincs/nem találtam
Égerszög Művésztelep KH. Alapítvány
Galyasági Településszövetség

Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség
Pásztortáska Baráti Kör/közösségi mezőgazdálkodás
Borsodi Kosár Kör

8 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Égerszög – 50 fő

 1. Gyönyörű falvak, köszönjük hogy legalább részben megismerhettük! Lehet már tudni, hogy tavasszal melyik lesz a következő megye, amit felkerestek?
  Szép napot és további jó munkát kívánok!
  Üdvözlettel:Anna

  • Kedves Anna!
   Igen, ezek a falvak jönnek:
   ZALA MEGYE
   33. Pusztaapáti
   34. Kozmadombja
   35. Alsószenterzsébet
   VAS MEGYE
   36. Nemesmedves
   37. Iklanberény
   38. Szaknyér
   SOMOGY MEGYE
   39. Libickozma
   40. Hosszúvíz
   41. Kára
   BARANYA MEGYE
   42. Szárász
   43. Husztót
   VESZPRÉM MEGYE
   44. Bakonyság
   GYMS MEGYE
   45. Csér
   TOLNA MEGYE
   46. Zsibrik
   BAZ MEGYE
   47. Kány
   NÓGRÁD MEGYE
   48. Garáb

   Üdvözlettel:
   Zsuzsa

   • Kedves Zsuzsa!
    Köszönöm a tájékoztatást!Érdeklődéssel várom a további települések bemutatását.
    Boldog új esztendőt kívánok!
    Üdvözlettel:Anna

   • Köszönjük a szép bemutatókat! Sok ilyen nemes kezdeményezésre van szükségünk! Ha már Zala megye a következő cél, akkor had ajánljam Szentkozmadombját is! Igaz, már közelít a lakossága a 100-hoz, de ebben Káli Lajos polgármester elkötelezettségének óriási szerepe van! Igazi gyöngyszem, mind a fekvést, mind a hagyományőrző tevékenységeit tekintve! https://www.youtube.com/watch?v=J6bSZHiUJnM

  • Köszönjük a szép szavakat! Igazán felüdítő volt olvasni. Néhány további információ.
   Pontosan 51-en vagyunk. Sajnos 2015. ketten haltak meg. A faluban van még egy civil szervezet: ÉGER ÁG ALAPÍTVÁNY. Az alapítvány már tizenkét éve működik, és tevékenykedik. Minden évben Operafesztivált rendez június utolsó szombatján, ahol az Operaház énekesei és a Miskolci Szimfonikusok vonósnégyese lép fel. A fotón látható Éger Ág Galériában helyi amatőr művészek mutatkoznak be időszakos kiállítás keretében és más érdekes programok is szerepelnek a fesztivál eseményei között. Ezen kívül képzőművészeti tábort is szervez az alapítvány minden év július utolsó hetében, és az alkotásokból kiállítást szervezünk. A galériában állandó helytörténeti kiállítás látható.
   Égerszögön szálláshely is található a Boróka házban, négy napraforgós szálláshelyen. 48 463 008 A helyszínen további információkat adunk a faluról, a templomról, a keresztcsűrökről, stb.
   A Gallyaság sajnos már évek óta nem működik. Ha bárkinek kérdése, lenne szívesen válaszolok.

   • Köszönöm a szíves tájékoztatást, a rendezvényeik érdekesek, színvonalasak. Szívesen megosztom facebook oldalamon, amikor már lehet tudni az időpontokat.
    Kívánok Önöknek boldog új esztendőt, valamint jó egészséget!

 2. Nagyon szép és tartalmas oldal, gratulálok! Igazán nem kekeckedésből, hanem a környéket nem ismerők megtévesztésének elkerülésére, szűkebb pátriáját szerető borsodiként írom: Miskolc és Kassa valóban nagyváros a szó szoros értelmében, de Szerencs, Encs stb., ezek városok! Rudabánya főleg nem nagyváros… (Bármilyen sok erényük is van egyébként.) Szerencsés lenne erre odafigyelni. Nagyon jó folytatást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.