Csér – 27 fő

Mókuska szaladgál egy árva ház kertjében, kis kerek térre érünk be, egy tyúkudvarba és a falugondnok Zoliba botlunk. Valamennyire a határ közelében, mégis olyan sehova se tartozós érzés. Talán nagy huzat keletkezett egyszer Ausztria felől és kiporszívózta a szél a falvakból a magyar lakosokat. Az utolsó előtti ötven fő alatti falu, amit bejártunk, olyan érzés, mint mikor a cukorka tartóban két szem édesség maradt. Felszalad a gyomor a mellkasba és megemeli a lelket. A faluban két tavacska is van, egy a közepén, egy pedig a szélén. Nem láttunk eladó ház táblát, Zoli szerint 3 eladó telek is van eladó, 1 forintért, kötelezettséggel. Kicsi szép harangláb, templom nincs, ahol az emberek egymáshoz érinthetnék válltöméseiket. Valaha téglagyár volt a falu mellett, most hat birkával próbálok szembenézni és egy gyönyörű szürke ház homlokzattal, a redőny kacsintásából sejteni, ez csak egy álom, mindjárt felvonják a függönyt és pozsgás emberek indulnak vágott tyúkkal a kosárban szomszédjukhoz cserélni mondjuk kenyérre, gyerekek ülnek pocsolyában és kukacot fűznek lábujjaik közé. Szeretném megkérdezni a Világot, hol baltázódott el, mikor került ilyen nyomatékkal a „teremteni” elé a „pénzt” szó. A nyomatékon a hangsúly, mert kell, csak elcsúsztak a húrok a hegedűn. Teremteni viszonylag egyszerű, saját erő és befektetett fizikai munka szükséges, hol több, hol lágyabban is elég. A pénzt teremteni-ség, ha felülkerekedik, rojtosra harapdálja a létet.

Séta a faluban

Közelben levő városok:
Sárvár: 23,1 km
Szombathely: 38,4 km
Kőszeg: 40,4 km
Sopron: 50,5 km

Kinek ajánljuk?
Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba kezdenének. Eljárhatnának közösen piacra, értéket teremtve a helyi élelmiszernek, elláthatnának a közelben éttermeket, közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel, szervezhetnének egy bevásárló közösséget Turisztikai célú vállalkozásba is érdemes belekezdeni, kedvelt célpont lehet a település természeti adottságai miatt.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
A falu honlapja
– ahol semmi infó nem található

Facebook oldaluk nincs/nem találtam

Nagyon kevés a térségben a helyi élelmiszerrel kapcsolatos kezdeményezés, érdemes lenne összegyűjteni a környéken termelőket:
Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft.

Ingatlanvásárlás:
Nem láttunk eladó táblát, érdemes ellátogatni egy kirándulás alkalmával, remek kikapcsolódás és pihenés is egyben, személyesen jobban lehet tárgyalni is. Építési kötelezettséggel 1 Ft-ért eladó telkek vannak a faluban!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.