Rólunk

Elindultunk feltérképezni, információt gyűjteni olyan magyarországi 50 fő alatti lakosú településekről, amiket kihalófélben lévő falvak közé soroltak. A projekt címe „Éledő falvak”, mert hiszünk benne, hogy hosszú, kitartó munkával újra élet lehet ezeken a településeken.

Globális szinten az látszik, hogy nagyon hamarosan átrendeződik a világ, a hétköznapi szokásaink,
egyfajta irányváltásként boldog ember lesz, aki saját maga megtermelheti az élelmét és a fölösleget
eladhatja, vagy elcserélheti.

Sokan ott állnak a küszöbön, mennének, váltanának, visszafordulnának egy emberibb, természet közelibb életmódhoz. Nem éri meg havi százhúszezerért robotnak lenni, rengeteg jó zsíros föld van, meg kell tanulni újra embernek lenni. Nekik szeretnénk egy kis plusz lelkesedést, sok képet és néhány információt adni.

Először a Zala megyei régiót jártuk be, fényképezünk, jegyzetelünk, bekopogunk, beszélgetünk, összegyűjtöttük a lehetőségeket. A következő utunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe vezetett, egyáltalán nem olyan rossz az etnikai helyzet, mint az előrejelzések. Mindkét régiónál két nagyváros is van a falvak közelében, lakóira számítva el lehetne kezdeni a közösségi mezőgazdálkodást, néhány bevásárló közösséget indítani, vagy csatlakozni a meglévőkhöz. Kérlek, ne mondjátok el, hogy ez nem ilyen egyszerű, nem az, tudjuk.

Több éve foglalkozunk a helyi élelmiszer témával elméleti és gyakorlati szinten is. Most kis csapatunkból különválva magánemberként, saját tőkéből indítjuk el a kalandot. Az első célnak azt láttuk, hogy létrejön egy információs honlap, ahol településenként megjelennek az elérhető ingatlanok, az ottani gyakorlatok, miértek és lehetőségek. Nos, a honlap és a tárhely is idegenek felajánlásából született, önkéntes munkával, térítés nélkül…azt gondoltam, ilyen nem lehet. Most mégis itt van, megszületett.  Sose találkoztunk, de barátként és hálával gondolok rájuk.

Ötletekkel, meglátásokkal is keressetek bátran…

Zsuzsa

Elérhetőség
Cikkíró és felfedező:
Lőrincz Zsuzsanna – zsuzsa.tve@gmail.com

Tárhely szolgáltató:
Horváth Tamás – Chameleon Hosting – info@choszting.hu

Oldal support:
Hertelendi Szilárd – seclusion04@gmail.com