Szaknyér – 49 fő

Málnahabos felhők, borostás tekintetű férfi tolja a bicajt a dombon fölfelé. A Nap már lefelé van, tükrözi a házak arcát, kevés a fény, de így is kedvesség van a levegőben. A kanyargó utca, a házak néha dombon, sietünk le a völgybe kattintgatni. Van kis függöny a házon, a vakolat elindult lefelé egynek lenni a földdel. Látunk gyerekeket, családokat, traktort és állatot. Egy ponton hibát vétek, megállok a bivallyal szemben és a szemébe nézek, harcra hív fújtatással és kerítésnek ugrással. Ne nézz rá, lassan gyere hátrébb… – mondja Szilárd. Kiballagok dühének köréből, minek önként nekimenni a lehetetlennek. Finoman átcsúszni egy egyensúlyibb létbe, megtartani a bika szarvát, kihúzni a saját répát. Hátrasietni az első fagyos hajnalon az utolsó sütőtökökért. Van eladó ház a faluban, ez már az Őrség még taposatlan része, közelben városok, lehet még kicsit dolgozni a gazdálkodás mellett, fokozatosan, finoman átcsúszni oda, ahhoz, amivel amúgy is egyek vagyunk.

Séta a faluban

Közelben levő városok:
Körmend: 20,5 km
Zalaegerszeg: 30,4 km
Lenti: 35,2 km
Szombathely: 45,6 km

Kinek ajánljuk?
Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba kezdenének. Eljárhatnának közösen piacra, értéket teremtve a helyi élelmiszernek, elláthatnának a közelben éttermeket, közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel, szervezhetnének egy bevásárló közösséget Turisztikai célú vállalkozásba is érdemes belekezdeni, falusi vendégasztalt, egy barátságos fogadót működtetni.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
A falu honlapja
Facebook oldaluk nincs/nem találtam

Vannak helyi élelmiszerrel kapcsolatos kezdeményezések:

Mesés Hetés oldala: http://www.hetesonline.hu/
A közelben működik a Borostyán Szociális Szövetkezet boltja
A Lenti termelői Piac
Őrségi Termelői Piac

Ingatlanvásárlás:
L
áttunk eladó táblát, érdemes ellátogatni egy kirándulás alkalmával, remek kikapcsolódás és pihenés is egyben, személyesen jobban lehet tárgyalni is.

3 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Szaknyér – 49 fő

 1. Amikor bevezették a “mobil postákat”, éppen Szaknyéron jártunk, kerékpárral. Még újdonság volt ez a “szolgáltatás” (?). Csak álltan, és néztem.Megdöbbentő volt átélni. A helybéliekkel szóba elegyedve, bénultság és beletörődés hangján szóltak. A kapukon kis cetlik, üzenve, hogy csöngessen be a postás. Éreztem, hogy ez a vég kezdete. És jött a kis autó, itt-ott megállva ….

  A dátumra nem emlékszem, de az alábbi idézet szerint a 2000-es évek eleje lehetett:
  “A Magyar Posta Rt. a hatszáznál kisebb lélekszámú településeken – egy 2000-ben
  kezdődött hazai kísérlet sikere és nemzetközi példák alapján – 2003 szeptemberétől
  fokozatosan vezeti be a mobil posta szolgáltatást, …”

  Remélem, hogy azóta valami falugondnoki megoldással javítottak a kedves kis falu élhetőségén.

  Dani

  • Mifelénk is mobil posta jár. Nagyon kényelmes, ha az ember általában itthon van. Nem kell, csak a kapuig elmenni a postára! Minden nap hasonló időben jön, kiszámítható, megbízható. Ne legyen ennél nagyobb gond egy településen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.