Toljuk a szekeret…most segíthetsz

Augusztus végén és szeptember végén összesen 7 megyében 15, ötven fő alatti települést bejárva fejezzük be egy éve indított felmérésünket. Elképzelésünk sem volt, mennyi gyönyörűséggel, fájdalmas éledésre várással és segítőkész emberrel fogunk találkozni. Most realizálódott, hogy ez a befejező utunk lesz…
Biztosak vagyunk benne, hogy nem a véget jelenti, hanem egy új ötlet kezdetét. Talán majorságokat, tanyavilágot fogunk látogatni, vagy felállítunk egy olyan segítő rendszert, ahol már nem csak impulzusokat adunk, hanem konkrét ismereteket a vidékre költözőknek. Ha van olyan öleted, ami saját erőforrásból megvalósítható, szívesen vesszük!

Ezeket a településeket jártuk be augusztusban:
Somogy megye: Libickozma, Hosszúvíz, Kára
Baranya megye: Szárász, Husztót, Vágotpuszta – lakatlan.
Tolna megye: Zsibrik

A szeptember végi utunkon ez a pár település következik befejezésképpen:
Zala megye: Pusztaapáti, Kozmadombja, Alsószenterzsébet
Vas megye: Nemesmedves, Iklanberény, Szaknyér
Veszprém megye: Bakonyság,
GYMS megye: Csér

Tavaly még jobb anyagi helyzetben voltunk, saját pénzünkből kifizettük az addig bejárt 34 település látogatásának üzemanyag költségét, a szállások díját, fotóztunk, hazaérve cikket írtunk, minden faluhoz plusz információkat kutattunk, fotókat válogattunk és méreteztünk, honlapot töltöttünk. Idén elkelne egy kis segítség, a megtakarítások elfogytak (kész lett a házam felújítása).

Csak az üzemanyagköltség 62 000 Ft lesz, 1600 km-t fogunk menni 6 nap alatt. A fotózás, kutatás, írás, honlap kezelés megy továbbra is hobbiból.
Ha csak 1000 Forinttal tudsz támogatni, abból is el tudunk menni majdnem 50 kilométert. Ha ennél nagyobb összeggel, az színtiszta boldogság és siker 🙂

Ajándékkal is készülünk a támogatóknak, minimum mindenki egy képeslapot fog kapni valamelyik településről, ahogy régen, ahogy ma is kedves dolog…de készülünk antikolt szívecskékkel és házikókkal is.

Sokat őrlődtem rajta, de nem tudok jelenleg jobb megoldást, a saját számlaszámomat adom meg, remélem, nem visznek a dutyiba.

Lőrincz Zsuzsanna
OTP 11773401-00235257

További adataimat is megadom:
Tel: +36 20/4545-411
E-mail: zsuzsa.tve@gmail.com
Lakcím: 2500 Esztergom, Deák F. u. 46.

Köszönjük az eddigi bizalmatokat, és hogy szerettétek a falvakat. Később egy külön posztban összegyűjtöm, körülbelül hány házikó lelt új gazdára és hányan költöztek az Éledő falvak hatására valamelyik pici faluba 🙂

Zsuzsa

10 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Toljuk a szekeret…most segíthetsz

 1. Nagyon tiszteletremelto kezdemenyezes, de talan celt tevesztett. A nyugati peldak, amire hivatkoznak, azok autoval, penztartalekkal, felnott gyerekekkel, 40-50 eves korban kezdodnek. Egyetlen telepulest sem tartanak fenn iskola, orvos, bolt nelkul, ha az ott lakoknak nincs olyan anyagi es egeszsegugyi helyzete, hogy autoval siman kozlekednek. Ugyhogy ket reszre kell bontani az ideat: 1) gazdagoknak falu, ahova visszavonulnak, akik megtehetik. Ehhez ki kell valasztani 10-12 falut az 50-bol, es azt marketingelni. 2) A tobbit ‘megmenteni’ bolt nelkuli, orvos nelkuli, iskola nelkuli zsakfalunak szerintem direkt kicseszes azokkal, akik nem tudnak onnan eljonni. Magyarorszagon lassan 9 millio emberre 3200 onkormanyzat/telepules van. Ez sok, 1000-rel jol ellennenk, az 50 fos telepuleseken eloket elsosorban abban kellene segiteni, hogy bejussanak egy iskolas, orvosos, boltos, munkahelyes telepulesre.

 2. Nagyon szép és nemes gesztus,de kellenének közintézmények,amikor már nem lenne áldozat lemondani a városi élet kényelméről.Felnőtt egy generáció,amelyik már nem kétkezi munkával akar boldogulni.A számítógépes-,technikai világban már,a fiatalok,nem ebben látják a jövőt.Mindenesetre,nagyon drukkolok,hogy megérhessem azt az időt,amikor a vidéki falvakba igyekszik a városi elit!-Mert,először,nekik kellene oda menni,befektetni,hogy munkahelyek,közintézmények,iskolák legyenek!Elszigetelten élni,senki sem szeret.Nem reménytelen,de majdnem lehetetlen,ha infrastruktúra nélkül,odaköltöznének az emberek.Talán,egyszerre,párhuzamosan is történhet?!

 3. Kedves Zsuzsa.
  Nagy örömmel olvastam a cikket és nem is igazán olvastam hanem éreztem azt ami ön amikor ezeknek a a csodálatos falvaknak levegőjét szívta magába,
  Mint egy mese.:)
  Csodálatos.

 4. Kedves Zsuzsa,
  fantasztikus érzés volt olvasni a beszámolót és azt az elköteleződést, amit ez a projekt megkíván. Örül a szívem, hogy vannak még fiatalok, akiknek ilyen ötlet egyáltalán eszébe jut és tesznek is érte. Az ilyen fiatalok, mint Önök, adnak erőt nekünk „öregeknek” is, akik szívet melengető ötletekkel és tettekkel visznek véghez olyan dolgokat, ami elismerésre és csodálatra méltó. Köszöntöm Önöket, és természetesen erőmhöz mérten több hónapon keresztül utalok pénzt a számlájukra. Kívánom, hogy sikerüljön a megálmodott tervet végigvinni. Támogatnám Önöket egyéb módon is (de sajnos nincs gépkocsim), így csak a lelkesedésem és az időmet tudom felajánlani. – szeretettel egy 62 éves friss nyugdíjas.

  • Kedves Éva!

   Köszönjük a szép szavakat 🙂 Szerencsére kicsi eredményekről is beszámolhatunk, több fiatallal működtünk együtt már a vidékre költözésük segítésében. Kérem, ne fáradjon az utalásokkal, bár nagyon jó érzés volt, hogy ilyen sokan támogattak, nem szeretnénk senkit terhelni ezzel. Másrészt az augusztus végi körünkkel lezárul az 50 fő alatti települések végiglátogatása, a továbbiak, hogy miként folytatjuk, most körvonalazódnak. Én egy civil szervezetnél dolgozom, most nyertünk egy pályázatot bevásárló közösségek létrehozásának segítésére. Talán ez lenne egy jó irány, hogy konkrét lehetőségekkel segítsük az indulni vágyókat, miből tudnak úgy megélni, hogy közben úton vannak az önellátás felé.
   Köszönöm a szavait, üdvözlettel:
   Lőrincz Zsuzsa

 5. Kedves Zsuzsa!
  Remélem még nem késtem el a támogatással, de csak most találtam az oldalra, miközben egy ökofalu tervein dolgozom. Ehhez pedig a kihalófélben lévő falut kellene választani, lehetőleg távol mindenfajta szennyezéstől, de még létező infrastruktúrával, amiről később le is lehet válni.
  Ehhez nekem nagy segítség az Önök munkája, attól függetlenül, hogy néhány települést már ismerek azok közül, amelyeket már bejártak, vagy terveznek bejárni.
  Magam is csak gratulálni tudok a terv és annak végrehajtásához, egyedülálló kitartásukhoz. Mert lássuk be a célnépesség, a fiatalok, nem nagyon kapkodnak az elnéptelenedő falvakban való, természetközeli élethez.
  Ha pedig szegénységük okán tennék, akkor az hamar katasztrófához vezethet életükben.
  Mi, idősebbek (én is 62 éves vagyok, az ’54-es jó évjárat) azonban könnyebben tudunk azonosulni ahhoz az élethez. Elég öregek vagyunk a csendhez, de aktívan dolgozunk, akár a házon, akár a ház körül.
  A nyugdíj után pedig eljön számunkra az élet kezdete és a rengeteg szabadidőnkkel nem tudunk mit kezdeni.
  Egyszóval a célnépességnek az idősebb, közvetlenül nyugdíj előtti, vagy éppen nyugdíjas korosztály.
  Sorry a kisregényért. A lényeg, hogy szívesen támogatom Önöket anyagilag is, erkölcsileg pedig le a kalappal Önök előtt.
  Baráti üdvözlettel: Balázs Tibor

  • Kedves Tibor!
   Ha úgy gondolja, nem késett el a támogatással, augusztus 25-27-ig megyünk az első útra, aztán szeptember 22-25-ig. Sok megkeresést kapok fiataloktól, akik elkezdenék a vidéki önellátó életet. Nekik is pici segítség az oldal abban, hogy merre induljanak. Szívesen hallanék az ökofalu létrehozásáról, akár emailben is! Megkeresem Önt levélben….

   Üdvözlettel:
   Zsuzsa

   • Kedves Zsuzsanna!
    Ma délelőtt elindítottam némi anyagi segítséget.
    Ha lesz egy kis ideje szerintem is beszélnünk kellene az ökofaluval kapcsolatban. Önnek lassan akkora helyismerete lesz a kihaló félben lévő falvak tekintetében, amire szükség lehet.
    Üdvözlettel: Balázs Tibor

  • Kedves Tibor!
   Nagy érdeklődéssel olvastam a hozzászólásod és örömmel fedeztem föl, hogy az én korosztályom is mozgolódik ebben a témában. Én is nyugdíjas (az ’52-es is jó évjárat…) vagyok és szeretném átrendezni az életem, úgy mondanám: visszatérni a gyökereimhez. Régóta foglalkoztat a gondolat, terveim is érlelődnek, ehhez keresek társat, helyet, közösséget, lehetőséget, bármit, amihez kapcsolódhatnék, mert “egyedül nem megy”.
   Örülnék, ha adnál valamilyen elérhetőségedet, hátha tudnánk tapasztalatot cserélni vagy egymást bármi módon segíteni.
   Köszönöm: Galambos Éva Szeged
   (megtalálsz a Facebook-on)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.