Szárász – 20 fő

Lefényképezni a völgyben a templomtornyot. Levenni a városi cipőt, felvenni a rosszat. Leszedni a nadrágszárról a farkasfogat. Megérkezni az utunkra végre… Templom bújik elő a lombok közül, az út a völgybe kanyarog. Igen rossz minőségű az országút, a környező tolnai dombok látványa enyhíti a hatást. A település szinte végig egyoldalas, házak az egyik oldalon, konyhakertek szemben velük. Egy asszonnyal beszélünk, említi, hogy három ház már hollandoké, egy német tulajdonban van. A TSZ megszűnése után elmentek az aktív korúak, fiatalok nem jönnek vissza. Nem láttunk eladó táblát, a fele ház lakatlan. Jó állapotú gangos sváb jellegű házak, esztergált-faragott oszlopokkal. Az egyik felém magasodik, úgy tátja rám üres ajtó-száját. Vele szemben üres a parcella, az udvaron fű, gazdálkodásnak nincsen nyoma. Valahogy érezni, milyen kicsi a falu lelke, hogy az a húsz ember jelenti itt a fejlődni vágyást, legyen megint az utcán gyerek, az asszonyok szórjanak a csibe elé kukoricát, a férfiak használják újra a vasvilláikat. Nem nagyon mutatják a tévében, de sokan próbálnak újra vidéki életet.

Séta a faluban

Közelben lévő városok, nagyvárosok:
Bonyhád: 15,8 km
Dombóvár: 23,4 km
Szekszárd: 45,7 km
Pécs: 50,5 km
Kaposvár: 55,8 km

Önellátó falu a környéken: Nagyszékely

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk nincs/nem találtam

Bevásárló közösséget, közösségi mezőgazdálkodást termelői piacot, vagy ebben a témában működő civil szervezetet nem találtam a környéken.

Kinek ajánljuk?
Olyan aktív korúaknak és fiataloknak, akik termelésbe fognak, alapítanak egy bevásárló közösséget, áruikat a közeli nagyobb város valamelyikén tudják értékesíteni. Köthetnek megállapodást a közeli turisztikai helyekkel, mint élelmiszer beszállítók, egyre nagyobb keletje van a helyi élelmiszernek.

4 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Szárász – 20 fő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.