Alsószenterzsébet – 48 fő

Éjjel érünk újra Zalába, az utolsó hét falu következik, ódzkodom befejezni ezt az egészet. A falvak alszanak, a házak között rendesen őzek sétálnak, néznek furcsán a könyvtárépület mellett. A falu dombos-völgyes, széles utcák, hatalmas távlatok, egy világot járunk be. Motoros felvezetőnk volt, elkísért erre a napra Hertelendi Szilárd, aki az Éledő falvak honlapot készítette.
Szép napsütéses rend van, tyúk és disznó a portákon, lovak. Írja nekem a Wikipédia, amikor a termények piaca megszűnt, elindult az elnéptelenedés. Simán vissza lehet lépni, a közeli gagyi raktáráruháznak kinéző boltok helyett keresni egy piacot, ahol a környékbeliek árusítanak. Összefogni 8-10 családnak, megegyezni egy gazdával, aki megtermeli számukra az egész éves zöldséget, gyümölcsöt. Venni a fáradtságot és megkeresni a környékben még termelőket, az áruikat közösen értékesíteni, megszervezve a heti alkalmakat. Tudom, nem hibás az ember, hogy mindig könnyebbet szeretne, de nem vettük észre, hogy megettük a Földet, hogy elfogyott alattunk az út. Beszélgetőpartnerünk büszke lovas, a fia kettes fogatható bajnok. Pöfögnek a kertben a traktorok, a munkások egyeztetnek, a tök az állvány tetején. Álmodom, mintha minden rendben lenne.

Séta a faluban

Közelben levő városok:

Lenti: 17,6 km
Zalaegerszeg: 42,3 km
Körmend: 42,6 km

Kinek ajánljuk?

Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba kezdenének. Eljárhatnának közösen piacra, értéket teremtve a helyi élelmiszernek, elláthatnának a közelben éttermeket, közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel, szervezhetnének egy bevásárló közösséget. Turisztikai célú vállalkozásba is érdemes belekezdeni.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk nincs/nem találtam

Vannak helyi élelmiszerrel kapcsolatos kezdeményezések:

Mesés Hetés oldala
A közelben működik a Borostyán Szociális Szövetkezet boltja
A Lenti termelői Piac
Őrségi Termelői Piac

Ingatlanvásárlás:

Nem láttunk eladó táblát, érdemes ellátogatni egy kirándulás alkalmával, remek kikapcsolódás és pihenés is egyben, személyesen jobban lehet tárgyalni is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.