Börzönce – 49 fő

Kanyarog fel, s le, nincs kiírva a házak falára, hogy baj van, megdőlt a lejtő, elindultunk lefelé. Nagyvároshoz ennyire közel nem illik kihaldoklani, toporzékolósan érthetetlen és csak bízni kell, hogy ez átmenet. Már a bronzkorban lakott a falu, a legmagasabb lélekszám 371 volt. Mintha működne a nagyvárosi porszívó, szívja-szívja ki az embereket, az idős marad, a fiatal a pénzt ismeri, veszi a hat hét alatt feltuningolt mellet és egészséget gondol. Pedig nem olyan sok idő és a fáradozás is jól esik előállítani sajátot, legalább az idény terményeket, tartani egy-két fát, tyúkot is lehet, csak hát persze, elveszik a kényelem. Szép portákat látunk, néhol szántott földet, kis fóliasátrat, a meleg őszben túlórázó büdöskéket. Ha brit tudós lennék, azt mondanám, megéri ide jönni fiatalnak, dolgozhat valamelyik közeli városban, a kerti munka fel fogja tölteni. S ha talál még hasonlókat, akik élelmiszert szeretnének termelni, indíthatnának piacot, bevásárló közösséget, közösségi mezőgazdálkodást is.

Séta a faluban

A közelben levő városok:
Nagykanizsa: 21,5 km
Zalaegerszeg: 34,8 km
Keszthely: 49,8 km

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk: nincs/nem találtam

Kinek ajánljuk?
Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba kezdenének. Elláthatnának a közelben óvodákat, iskolai közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel.

3 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Börzönce – 49 fő

 1. Gyönyörűek ezek a falvak, de a folyton hangoztatott háztáji termelés utópia. Ebből megélni nem lehet, szórakozásnak viszont kiváló. Kiskertet létrehozni, állatot tartani viszont ezeknél frekventáltabb helyeken is lehet, ahol a megtermelt áru közvetlenül értékesíthető.
  Gyerekekkel, nagy családdal az élet nehezen megoldható. Ha nem nyertünk a lottón, akkor dolgozni kell. Reggel egy vesszőfutás a gyereket iskolába, óvodába juttatni és beérni egy munkahelyre. Mire ezt az ember lefutja, nem sok kedve marad még otthon is dolgozni.
  Ráadásul sok ilyen szép faluban egyáltalán nem annyira olcsó az ingatlan és a mindennapi élet.
  Persze szép kihívás, de nem véletlenül nem választják ezt sokan.
  Ahhoz, hogy egy ilyen helyen családdal az ember elfogadható életet éljen, rengeteg anyagi áldozat is kell.

 2. Erre a feladatra, normalis korulmenyek kazott a Magyar Allam Kotelessege hogy segitse, en mindenarron finaciriza ennek lehetoseget. [ Magyar Allam, – ha ilyen egyaltalan is letezik!!!]
  Enelkuk, a falvak romhalomba dollnek, a lakosok tehetetlenne valnak tamogats nelkul.
  Idegeneknek peding azonban nem kell, nekunk sem kellenek az idegenek…..
  Hozzak be a Szekelyeket, azzok majd uj eletet es rendet tesznek Szekely modra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.