Gagyapáti – 8 fő

Két dolog bevezetésül: a harmadik borsodi település volt sorrendben, amit bejártunk, itt már egészen tapasztalattá szilárdultak a látottak, miszerint eldugott hegyi gyöngyszemekben járunk. A másik, hogy alacsony lélekszáma ellenére egyáltalán nem tűnik a kihalás felé sodródó falunak. Éppen ellenkezőleg!
Eladó ingatlan ugyan van a faluban, de a rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt képtelenség hozzájutni. Egysávos aszfaltút vezet a településre, beérve hatalmas terekkel, a házak közötti ligetekkel találkozunk. Friss helyi levegő, szép házak, barátságos, élhető környezet. Meglátogattuk a domboldalon álló romos épületeket is, csak egy külső fotó készült róla, mert megközelíthetetlen volt az idők során rásimult növényzet miatt. Arrébb egy növénykerítés, bejárati résszel és speciálisan kialakított marmonkannával. Itt csak lopakodva mertünk közelíteni, de fel is hagytunk az érdeklődéssel még a ház megpillantása előtt, amikor egy markáns férfihangot hallottunk. Később a faluban beszélgetve megtudtuk, hogy egy méltánytalanul elfeledett, egykor nagyon híres és sikeres ökölvívónk, Pável Béla házánál jártunk. Kapaszkodjatok meg: Muhammad Ali edzőtársa és barátja volt! Egy szerencsétlen baleset törte ketté a karrierjét, már tettem célzásokat a megfelelő helyen, hogy rehabilitálják őt, boldog lennék, ha sikerülne, akár az itteni olvasók közbenjárásával. Egy fiatalemberrel beszélgettünk, pályázati forrásból épített egy gyönyörű rönkházat, éppen az átadás zajlott. Szállás és oktatóhelyül szolgál majd, táboroztatnak is hamarosan. Simogatta a szívemet, amikor a tematika között az első helyen az önellátásra való tanítást, élelmiszer termelés megismertetését említette! Hamarosan nyitnak, a ház mellett egy önellátó gazdaságot fognak kiépíteni. A falu lakossága fiatal, egy 70 év körüli ember van, a többiek mind fiatalabbak. Micsoda öröm!

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Encs: 16,6 km
Szerencs: 44,1 km
Miskolc: 47,4 km

Kicsit távolabbi nagyvárosok:
Kassa (Sk): 50,2 km
Sárospatak: 61,1 km

Kinek ajánljuk?
Elsősorban példakeresőknek, meglátogatni egy falut, ahol fejlődés van és gyönyörű környezet, lelkes fiatalok. Táborhelyet kereső iskoláknak, akik értelmes elfoglaltságot, szabadidőt szeretnének biztosítani a gyermekeknek.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal a város honlapján
Facebook oldaluk nincs/nem találtam
Civil szervezetek a környéken
Termelői piacok a megyében

Működő bevásárló közösségek, közösségi mezőgazdaságok a környéken:

Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség
Pásztortáska Baráti Kör/közösségi mezőgazdálkodás
Borsodi Kosár Kör

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Gagyapáti – 8 fő

  1. BAKTAKÉKRE JÁRTUNK ISKOLÁBA AZ ITT LAKÓKKAL,VOLT JÓ TANULÓ OSZTÁLYTÁRSAM IS MARGITKA. AKKORIBAN IS KIS FALU VOLT !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.