Nyésta – 40 fő

Kiszállva az autóból, a faluban kamrába tett alma és körte illata. Vegyesen. Hatalmas terek és egy ember, ahogy végigmegy az utcán oda és vissza. Elgondolom, mi ad többet az emberi élethez szórakozás terén: ül a TV előtt este hattól, vagy naponta egyszer felsétál az alvégről a felvégre és hazáig. Itt az esti lebukó napfényben megérintett a tompa elmúlás. Talán a falu nevével való asszociáció miatt is. Nem olyan kiválóak az utak, mint Zalában, de jól járható, oszlopos, oszlopfős gangos házak búsulnak magukban. Árpád-kori település, nem láttunk egyetlen eladó táblát sem, haszonállatokat sem. A sétáló emberen kívül 2 biciklis fiút, őket megszólítottuk, de nem ott laktak. Meg a nénit a kertben… roló leszaladás és vigyázzban állás, kevés levegővel. Nehogy megzavarjam azt a gyönyörű utat, amin éppen jár. Ott van a fényképek között…
Írom alább, hogy mennyi rengeteg lehetőség lenne, amit terménnyel, élelmiszerrel, helyben megtermelt javakkal ki lehetne szolgálni. Vannak már erre szakosodott szervezetek, bevásárló körök. Láttam a földet milyen, jó zsíros. Oda kell menni, megfogni egymás vállát és nekiveselkedni az igazi feladatnak: megtermelni, amit megeszünk.

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Encs: 23,6 km
Miskolc: 42 km
Kazincbarcika:44,8 km

Kicsit távolabbi nagyvárosok:
Kassa (Sk): 56 km
Szerencs: 60,9 km
Sárospatak: 68,1 km

Kinek ajánljuk?
Van a közelben bevásárló közösség, rengeteg termelői piac, oda is érdemes becsatlakozni termelőként. Turizmusban gondolkodóknak, vagy akik megtermelt élelmiszert a helyi vendéglátással foglalkozóknak értékesítenék.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk nincs/nem találtam
Civil szervezetek a környéken
Termelői piacok a megyében

Működő bevásárló közösségek, közösségi mezőgazdaságok a környéken:

Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség
Pásztortáska Baráti Kör/közösségi mezőgazdálkodás
Borsodi Kosár Kör

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Nyésta – 40 fő

  1. Szanticskától 5 km-re, Nyéstán 1.2 hektáros, közműves belterületi telek eladó! Csendes zsákfalu, mint Szanticska, cc 30 házzal és 50 lakossal. “Nyésta szintúgy őrzi házainak eredeti arculatát, de a legmegdöbbentőbb, hogy szinte minden épülete eredeti állapotban maradt fenn, kisebb átalakításokkal. Tulajdonképpen Nyésta falu teljes mértékben védendő egység, hiszen ritka a fennmaradt korabeli falu és utcakép nem csupán a megyében, hanem Magyarország területén egyaránt.” http://epiteszforum.hu 5700 m2 – lakóház, udvar. Víz és áram van, de a szolgáltatókkal szerződés szükséges. Saját kút is fúrható. Régi, vályogból épített, felújításra szoruló parasztház. 6300 m2 beépjtetlen terület. A falut kisebb, önszerveződő közösség számára is tudom ajánlani, mivel vannak még eladó házak. Ennyi terület egyébként elegendő egy 3 generációs nagy csalág, vagy két kisebb család ellátásához. Tapasztalatból tudom mondani, hogy egy kárpáti borzderes és egy hucul tartásához kívülről csak szalmát és kevés gabonát kell behozni. 7-800 m2 zöldséges kert elegendő és még a fölöslegből eladni, cserélni is lehet. A község egy völgyben van, zsákfalu két kijárattal, azaz könnyen védhető, ami szintén nagyon fontos szempont lesz hamarosan.

  2. Kedves Tibor, az eladó házakkal kapcsolatban is van további információja? Köszönettel, Lóránd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.