Varbóc – 50 fő

Kanyargunk az erdei egysávoson, meg kell állni mosolyogva töltekezni a látvánnyal, az ívekkel, a beeső fénnyel. A falu táblánál két tehén fogad, rezzenéstelen kérődzéssel. Összesen 3 utca, de oly szerelmesen tekeregnek bele egymásba, mindegyik vezet mindenhova és egymásba. Dombos terület, sok régi ház, őrizve a tájjelleget, a kertek nagyja üres, nem érnek rá. Elmentek nagyobb kolóniákba, pénzt keresni és odaadni gyári élelmiszerre. Egyik lombkoronás út végén két lakó úr fogad, büszkén visznek el kilátást nézni, mondani, merre menjünk még. Igazi vendéglátók, adják az információt és a nedűt.  Mutatják legott az üres dombokat, gyönyörű gyümölcsösök, szőlők egykori helyét. Valaha több százan laktak, mostanában került a falu az ötven alattiak közé. Két eladó ház van, és jó lenne, ha igazi gyökeret ereszteni vágyó költözne belé. A gyökér most is, mint bármikor, a földben van, a földnél van, a két kézzel betett magokból lesz a két világot összekötő, az embert tápláló élet-elem.

Séta a faluban

Közelben levő városok:
Kazincbarcika: 43,1 km
Miskolc: 55,1 km.

Kinek ajánljuk?
Akik szeretnének egy szép életet. A természet közelében, csendben, nyugalomban. Akár egy szálláshely is kialakítható lenne, saját kertben megtermelt élelmiszerrel.
Van a közelben bevásárló közösség, rengeteg termelői piac, oda is érdemes becsatlakozni termelőként. A szervezetek, akik ilyen kezdeményezéseket működtetnek, általában nagy tapasztalattal rendelkeznek és segítőkészek, érdemes hozzájuk fordulni!

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
A falu honlapja: nincs/nem találtam.
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk nincs/nem találtam.

Termelői piacok helyzete a megyében.

Működő bevásárló közösségek, közösségi mezőgazdaságok a környéken:
Miskolci Zöld Kosár Bevásárló Közösség
Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség.

 

 

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Varbóc – 50 fő

 1. UDV’ Szeretnék érdeklődni Varbócon vagy környékén érdekelne eladó lakható parasztház,kérem segitséguket.Bandi 06705753599 köszi

  • Kedves Bandi!
   Sikerült találnod házat Varbócon?
   Nem eladni szeretnék , hanem venni.
   Azért írtam, hátha tudsz segíteni 🙂

   Üdvözlettel :M. Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.