Becskeháza – 27 fő

A hűs őszi késő délutánon harapjuk a faluban a hegyi levegőt. Gyönyörű az odavezető út, a település elhelyezkedése és képe vetekszik az osztrák tartományok hegyi falvaival. Ott miért megy az, hogy vidáman turkálják a földet a gazdák, minden portán komoly mezőgazdasági gépek, karámban sorjázó állatok és sugárzik egyfajta természet közeli jólét az ott élőkről? A kérdés költői, de úgy tudom, ott a vásárlói réteg előbb emeli le a polcról a hazai terméket, sőt, a megyében termeltet, mint a külföldit. Büszkén választja a szomszéd faluban töltött kolbászt és hallom is csettinteni, hogy ez igen! Táguló tudatosságot kívánok a magyar falvak gazdáinak és városok fogyasztóinak, mindenkinek hatalmas előnyt jelentene, ha csak egy két másodperces gondolat megengedődne vásárláskor: van-e a terméknek helyben termett, készült alternatívája? Beterelték az embereket a nagy dobozáruházakba és szinte ész nélküli vásárlókat faragtak belőlük.
Kedves kalauzunk került a faluban, lehívott minket, hogy nézzük meg a barátja házát, Szép, nagy, füves. Úgy említette, hogy az ő kezében vannak a földek és gazdálkodik. Nincs kiírva, de van eladó ház a faluban, másfél millió forint körül, a memoárba nem jegyeztem fel pontosan, de vagy a sárgát, vagy a barnát tavaly adták el ennyiért. Kezében szatyor, benne bonbon és bor. Hétvégi trafikálásra indult. A faluban szép rend és ápolt házak vannak, csak magyar a lakosság, a zsákfalu főútja egy szép mezőn ér véget. Érdekes így menni, hogy egyszer csak vége van az útnak…

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Rudabánya: 39,9 km
Rozsnyó (Sk): 40,2 km
Encs: 45,3 km
Kassa (Sk): 46,6 km

Kicsit távolabbi nagyvárosok:
Kazincbarcika: 59,4 km

Kinek ajánljuk?
Önellátásra berendezkedni készülőknek, turizmusban gondolkodóknak, vagy akik megtermelt élelmiszert a helyi vendéglátással ellátnák. Van a közelben bevásárló közösség, rengeteg termelői piac, oda is érdemes becsatlakozni termelőként. A szervezetek, akik ilyen kezdeményezéseket működtetnek, általában nagy tapasztalattal rendelkeznek és segítőkészek, érdemes hozzájuk fordulni!

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
Facebook oldaluk nincs/nem találtam

Civil szervezetek a környéken
Termelői piacok a megyében

Működő bevásárló közösségek, közösségi mezőgazdaságok a környéken:

Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség
Pásztortáska Baráti Kör/közösségi mezőgazdálkodás
Borsodi Kosár Kör

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.