Tornabarakony – 23 fő

Hullhat a könnyünk a meghatottságtól vagy a megrendüléstől: a falu őslakosainak lélekszáma alig néhány fő… Mondjátok meg, hogy mehetett el ennyire tévútra a világ? Ők azok, akik itt születtek és itt is élnek még. Két idős néni, pont a mezőről sétáltak be a földúton, lábuk körül cirmos cica simulva kísérte őket. Messziről hallatszott vidám beszédük, kuncogtak rajtunk, hogy mi itt fényképezünk. Egy kedves falubeli képviselőtől tudtuk meg, pont ez a két hölgy megy télen összkomfortosabb helyre. Van két erős, közösséget kovácsoló civil szervezet a faluban, érdemes őket is megkeresni!
Esteledik, mire odaérünk, az utolsó Napsugár ecsetvonásai festik az őszi súrolófényt. Szellős ligetek a házak között, szaladok még fel a Kemencés dombra is, legyen meg a fotó, lássátok, a csoda itt is adott. Klassz közösségi kezdeményezések vannak, ünnepelnek, kenyeret sütnek, csiholják egyre az életben maradás kavicsát, kapjon szikrát, égjen az élő tűz a házakban. Két fiatal család is készül a végleges ottlétre, talán nemsokára odaér az internet és akkor odalépnek. Valahol szörnyű, hogy ennyire függünk a vezetéken…

Séta a faluban

Közelben levő nagyvárosok:
Rudabánya: 39,6 km
Encs: 41,7 km
Rozsnyó (Sk): 50,5 km

Kicsit távolabbi nagyvárosok:
Kassa (Sk): 56,7 km
Kazincbarcika: 59,1 km

Kinek ajánljuk?
Turizmusban gondolkodóknak, vagy akik megtermelt élelmiszert a helyi vendéglátással foglalkozóknak.
Van a közelben két erős civil szervezet, bevásárló közösség, rengeteg termelői piac, oda is érdemes becsatlakozni termelőként. A szervezetek, akik ilyen kezdeményezéseket működtetnek, általában nagy tapasztalattal rendelkeznek és segítőkészek, érdemes hozzájuk fordulni!

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?

Polgármesteri Hivatal
Barakonyi Patakvölgy Egyesület
Barakonyi Patakvölgy Egyesüket Facebook oldala

Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány
Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány Facebook oldala
Vadászturizmussal is foglalkoznak

Termelői piacok a megyében

Működő bevásárló közösségek, közösségi mezőgazdaságok a környéken:

Eleven Föld Szociális Szövetkezet
Pro Lecsó Bevásárló Közösség
Pásztortáska Baráti Kör/közösségi mezőgazdálkodás
Borsodi Kosár Kör

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.