Libickozma – 27 fő

Olyan gyönyörű a falu, csak gurul a szem végig az úton. Egyetlen utca párszáz méteren, úgy feszül a tájba, mint egy szépen hímzett, kisimított terítő. Széles az utca, két oldalt fasorral, a település határában gyönyörű halastó. Kisétálunk a falu végére, patanyomok vannak a homokos úton. Helyi vendéglátónktól megtudjuk, mennyire meg vagyunk hülyítve és ez mennyire súlyosan hozzájárul a vidék elhagyásához, a fotelban üléshez. Van szülő, aki a ritka buszjárat miatt kivette a gyereket a napköziből, mert a kedvenc tévésorozatával ütközött a menetrend. Ugyanúgy a traktoros is leszáll fél hatkor, megnézi a kedvenc műsorát és megy vissza szántani. Peregnek a következtetések, az ember ilyenkor legszívesebben pegazusra szállna és elrobogna az erdők felé. Több ház külföldi tulajdon itt is, viszont van közösségi disznótartás, többségében művelik a konyhakertet és tehenek is vannak a közelben. Laknak kisgyermekek, pár huszonéves a faluban és aktív korúak is. A konyhakertbe bejár a szarvas és lelegeli a vasárnapra szánt mángoldot. Működik A Mi Libicünk Egyesület, aktív munkájukkal szeretnének élhető és fiatalok számára is vonzó közösséget létrehozni. Arra gondolok, eléggé kell szeretni egymást, hogy a vidéki élet működjön. Nincs olyan sok felesleges impulzus, ami elvonja a figyelmet a másikról, viszont meg kell állni a sarat és együtt, akkor is, ha bitang nehéz, mert az állaton nincs kikapcsoló gomb, a sűrűn vetett répa egymagában cérnára nő. A vidék megköveteli az embert.

Séta a faluban

Közelben levő városok:
Marcali: 25,3 km
Kaposvár: 35,7 km
Fonyód: 37.6 km

Kinek ajánljuk?

Fiataloknak, de bármelyik korosztálynak, akik összefogva a már ott élőkkel gazdálkodásba, falusi vendéglátásba kezdenének. Eljárhatnának közösen piacra, értéket teremtve a helyi élelmiszernek. Elláthatnának a közelben éttermeket, közétkeztetést a megtermelt élelmiszereikkel. Szervezhetnének egy jól működő bevásárló közösséget valamelyik nagyvárosban.

Kivel érdemes felvenni a kapcsolatot?
Polgármesteri Hivatal
A falu honlapja
Facebook oldaluk
A Mi Libicünk Egyesület

Civil szervezetek a környéken:
Kaposvári Éléstár Egyesület

Nézzétek meg, mennyi termék értékesítési lehetőség van a környéken:

Ráksi Porta helyi termelői piac – aktív, értékes kezdeményezés, fogadnak termelőket!
Zicsi Szorgos Kezek Szociális Szövetkezet – ide is lehet termelőként csatlakozni
Néhány termelői piac

5 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Libickozma – 27 fő

 1. Szia Zsuzsa!
  Engedd meg, hogy az általam összegyűjtött információkkal kiegészítsem a leírtakat.
  Részben az internet segítségével, részben pedig telefonon, illetve személyes beszélgetések során szereztem az információkat. Nem törekedtem teljességre, mert csak addig mentem el, ameddig engem érdekelt a helység, az ökofalu kialakítása miatt.
  A statisztika szerint 46 lakóház és 28 fő állandó lakos lakja. Több ingatlan van külföldiek, németek tulajdonában, de budapestiek is szívesen vásárolnak itt üdülő céljára lakóházat.
  Jelenleg két eladó ingatlant találtam Libickozmán. Az egyiket németek árulják 10.500.000 Ft-ért (http://www.ingatlantajolo.hu/ingatlan/elado+csaladi-haz+libickozma/4210012#.V_IC2OWLTcs), a másik egy belterületi építési telek a Fő utca 72. alatt (http://ingatlan.com/21806940). A buszmegállóban lévő, részben felújított ingatlan is eladó.
  Bűnesetek száma: 2007 – 4, 2008 – 0!, 2009 – 9 bűneset. (Tulajdon elleni bűncselekmények)
  A falu nem fejlődik, mivel állandó lakosainak száma nem növekszik.
  Ökofalu, vagy ökokultúra kialakítására nem alkalmas a környezet.

  • Szia, egy kérdésem lenne a hozaszolassoddal kapcsolatban. Őkofalu miért nem létesíthető itt..? Illetve mik a feltételek.
   Köszönöm

 2. Szia Zsuzsa! Ezt a bejegyzést töröld légyszíves! 🙂
  Ha a személyes megjegyzéseimet, vagy bármit, ami szerinted nem a te elgondolásodnak megfelelő, nyugodtan töröld, vagy akár azt is mondhatod, köszönöm, nem kérem a további vendégszereplést. 🙂
  Ez most egy próba is, mert nincs lehetőségem előképet nézni a hsz-ban, így csak próba alapján láthatom, hogy működik-e az url, vagy img kód.
  kód-próba:
  Az [url=http://www.ingatlantajolo.hu/ingatlan/elado+csaladi-haz+libickozma/4210012#.V_IC2OWLTcs] egyiket németek árulják 10.500.000 Ft-ért [/url], a másik egy belterületi [url=http://ingatlan.com/21806940] építési telek a Fő utca 72. alatt [/url].

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.