Vágotpuszta – 0 fő

Nem önálló település. Meg kellett küzdeni a látogatásért a négy kilométeres erdei úton a Mecsekben, a köves úttal, a farakodókkal, a kamionokkal. A falu a huszadik században néptelenedett el, mára egyetlen állandó lakója sincs. Térképen nem található, google maps nem ismeri, a gps koordinátákat egy geoláda oldalról néztem. De inkább meghívónk, Zsuzsa telefonos segítségével megyünk. Fakitermelés utáni rakodás folyik az erdőben, van, amelyik félreáll, van, ahol már majdnem kész a szállítmány és várnunk kell. A kerülés sem egyszerű, hova álljak, hogy elférjen a megrakott autó, de mégse csússzak a meredélybe. A faluba érve zavartan kérdezem a vendéglátónkat, itt jó helyen állok-e. Azt mondja, persze, miénk a falu! Rajtunk kívül senki, természetesen aszfaltos út már nincs, kilenc ház van még lábon. Valaha fontos kereskedelmi útvonal volt, az első és máig álló jó állapotú épület egy fogadó volt, ahol az utazók és szekereik ereje megpihenhetett. Vendéglátónk és kedves férje vezet körbe, a házuktól tényleg csak pár lépés, amire szükség van a bejáráshoz. Hétvégi pihenőháznak használják saját ingatlanukat és nem értem, hogy van erejük és bátorságuk ide kijönni és építeni, termelni. Eladó ingatlan nincs, a harangláb lelkét tíz éve ellopták és ha most olvassa valaki, akinek van egy fölösleges harangja, szóljon legyen szíves. Még kimegyünk a temetőbe, a vékony fém kereszteken át úgy süvít a napsugár, mintha alatta már minden könnyű lenne. Nincs most hangunk, nem tudok tanácsot írni, nézzétek meg a képeket, legyetek pár percig ott.

26 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Vágotpuszta – 0 fő

 1. Nagyon szép munkát vegeztek ,elismeresem ,esetleg nem lehet becsatlakozni a további felkutatashoz?

  • Kedves Krisztián!

   Köszi a szép szavakat! Szeptember 22-én indulunk az utolsó körre, 23-án elég laza napunk lesz, ha szeretnél találkozni velünk…

   Zsuzsa

 2. Minden ház hétvégi ház, nyaraló? Vannak elég elhagyottnak tűnők is. Nagyon csendes hely lehet.

  • Használatát tekintve igen, hétvégi házak, vagy gazda által keveset látogatott házak.

 3. Vágotpuszta, gyöngyszem a Mecsekben. Édesapám ott született, őseim közül páran ott vannak eltemetve. Bár a település lakatlan, elég nagy arra a forgalom. Vadászok,kirándulók,favágók, és nagyon kedvelt lovas útvonal is. Ráadásul, ha Orfű, Bános felől közelíti meg az ember, erre vezet az út tovább a Karmelita kolostorhoz is.

  • 1977 és 1980 között rendszeresen jártunk oda a “Vándor” turistaházba. Volt vendégkönyv is. Emlékszem Vince bácsira, aki szinte mindig ott volt. Emlékszem még néhány turista dologra, volt ott egy fiatal család is …….
   Most nyáron majdnem ellátogattam oda, de megcsúsztam az idővel. Résszint mert messze lakom, résszint mert már túl vagyok a hatvanon, kérdezem, hogy autóval mennyire lehet megközelíteni ?
   Köszönöm: Dani

   • Kedves Dani!
    Sima személyautóval mentünk, egészen jó az út, csak hosszú és óvatosan jó menni 🙂
    Zsuzsa

    • Melyik részéről közelitettétek meg a falut? Én Barátúr felöl próbáltam de fél utig sikerült csak. Járhatatlan az út.

     • Hát, talán Árpád tető felől, de elég kalandos volt! Ha kell nagyon pontos infó, meg tudom kérdezni a vendéglátóinktól!

  • Kedves Kinga! Hogy hívják/hívták a kedves édesapját, aki Vágotpusztán született?

 4. Nagyon szep csendes környek. Nincs veletlenul elado ingatlan? Hetvegi haznak tokeletes lenne.

 5. Jó lenne, ha értékesítve lennének, hiszen lakhatóvá kellene tenni! Nagyon örülök, hogy ilyen kutatómunka folyik!

 6. Csak most találtam rá erre az oldalra…nagyon szeretném megnézni ezt a kis eltőnt falut, tudnának segíteni abban, hogy ha nincs rajta a térképen akkor hogy lehet odatalálni?
  Nagyon megköszönném!
  Üdv,
  Eszter

 7. Sziasztok!
  Nem ismertek olyan elhagyatott házikót, mint az a kék fa ajtós a képek között (vagy pont azt) amibe be lehet költözni, mert senkié?
  Nagyon vágyom egy kis házra de nem engedhetem meg magamnak a vásárlást.

  • Szevasztok! Komolyan gondoltátok? (mit csinálnátok ott álmodozáson kívül ?) Talán ismeritek “Nem elég ….. vágyni….. akarni…..tenni tenni kell”.

 8. Szia!
  Ha jól tudom egy két ház ott jóga ashramként működött. Ezek léteznek még? Mikor lehet oda kimenni és körülnézni? És honnan a legjobb megközelités?

  • Szia!
   Igen, úgy működtek és nem tudom, még ez-e a funkciójuk. A házak gondolom léteznek, én nem náluk/velük voltam. Árpádtető felől mentünk, erdőben, nagyon hosszan és nagyon nagy faszállító kamionokat kerülgettünk 🙂 Ha szeretnéd, megadom a hölgy elérhetőségét, aki meghívott minket oda, írj emailt: zsuzsa.tve@gmail.com.

 9. Biztos nincs eladó ház? Vannak a fotók alapján teljesen elhagyottak. Kinél lehet érdeklődni?

  • Kedves Péter!
   Amikor mi voltunk, nem volt, azóta volt hír, hogy 4-5 ház eladó egyben…ha most beüti a keresőbe, van találat!
   Zsuzsa

  • Péter !
   A telekkönyv nyilvános.
   Először a térképet kell megnézni, azon vannak a helyrajzi számok.
   A helyrajzi számok alapján lehet lekérni a telekkönyvi lapokat.
   Persze lehet, hogy az öröklések nem lettek átvezetve … de kiindulási pont.

   Ilyesmit én bő 17 éve csináltam. Fizetős szolgáltatás volt.
   Az internetes világban lehet, hogy valamit ingyen is meg lehet tudni.
   (Gyanítom, hogy térképet csak személyesen lehet.
   De ha olyan utcacímek vannak, hogy “Vágótpuszta 11” , hát akkor totózva is lehet lekénri.)

   Üdvözlettel: Dani

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.