Zsibrik – 32 fő

Még keresi a fejem a városi zajt, de a durván egysávos erdei út kimossa belőle az urbán maradványokat. Megállunk a lombok közül előbukkanó tónál csodálkozni, vajon mi történne, ha valaki szembe jönne, mert semmi esély a kitérésre. Zsibrik nem önálló település, a közelben jártuk és nem bántuk meg, hogy eltértünk a magunk által felállított szabálytól. A faluban nemigen van aszfaltos út, a házak gyönyörűen felújítottak, több helyről beszélgetést hallunk és eszembe jut, hogy drog rehabilitációs központ működik. Átkelnénk a hídon, de csak szemmel, a tégla halom nem engedi. Gyönyörű halastava van a településnek, halászházzal és olyasféle zavartalansággal, ami vigyázzállásra készteti az embert. És csendre. Megállni egy süket pillanatban és észrevenni, a néma csoda sokkal hangosabban szólhat belül, mint a legszebb nagyvárosi pezsgés. Nem láttunk eladó épület, a felújításra várók is a rehabilitációs intézeté, itt most nem buzdítok, nem írok közeli városokat… beszélgettünk két fiatal sráccal, egyik pár hónapja, másik három hete lakója a drog központnak. Hát… nagyon nehéz dolguk van éppen szegényeknek…

A google autó se járt a faluban, így a séta elmarad.

18 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Zsibrik – 32 fő

 1. Volt egy gyönyörű evangélikus temploma is a falunak, a rehabosok háza mellett. Sajnos nem volt pénz a felújítására, veszélyessé vált így tavaly lebontották…. nagy kár érte :(. Én tavaly előtt még láttam, rossz állapotában is látható volt egykori szépsége.

 2. Hm, ezekkel a kis falvakkal kapcsolatban gondolkozom, nagyon. 52 éves villamosmérnök, koncertszervezőként elég budapestről.
  3 dolgot csinálnék:
  1. Alkotóház, hangstúdió zenészeknek
  2. Méhészkedés
  3, Fajtiszta pl. puli tenyésztés….

  Vélemények?

 3. Enikő, kérdeztem, hogy tudod-e hiteles forrásból, hány fő lakik, de nem kaptam választ.

 4. Kedves hozzászólók, olvasók!

  Abban valaki tud segíteni hol, milyen formában lehet házak, telkek érékéről-elérhetőségéről tudakozódni Zsibriken.

  Köszönöm ha van segítség….

  Attila – Szeged

  • Szerintem, mivel közigazgatásilag Mőcsényhez tartozik, az ottani polgármesteri hivatalban lenne a legcélszerűbb érdeklődni!

 5. Zsibriken 6 család él, összesen 16 fővel. A lakosok fele nyugdíjas, másik fele középkorú, illetve fiatal. Ezen kívül a KIMMTA Alapítvány működik a falu szívében és van néhány hétvégi ház is. A forrás hiteles, én egy vagyok a 16-ból :).

  A faluban vályog házak voltak, melyeket az idő elmosott. Az ingatlanok többsége külföldi örökösök kezében van… Tudtommal van 1-2 ház és házhely, melyet árulnak/árultak az utóbbi időben.
  A faluban 2 méhész is működik, valamint gyümölcsös kerteket ápolnak. A lakosok között van nyugdíjas zenész, füves asszony, környezetmérnök, fafaragó. Bár csak kevesen lakunk itt, de színes a paletta :).

  Jót tenne a falu vérkeringésének egy pár fiatal, vagy fiatal gondolkodású alkotni és tenni vágyó ember. Mi kisgyerekkel élünk itt és számunkra Zsibrik a világ közepe, 🙂 nagyon szeretünk itt élni.

  Ha van kérdésetek szívesen válaszolok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.